Begin juli werd bekend dat PLAN, de talenthub voor circus, theater en dans in Brabant, is opgenomen in de BIS (de landelijk bepaalde culturele basis infrastructuur) als één van de 16 ontwikkelplekken voor de periode 2025-2028.

“Daar zijn we natuurlijk super blij mee”, zegt Sander Jongen, coördinator van PLAN. “Maar tegelijkertijd maken we ons nu grote zorgen over de gevolgen van de afwijzing van steun voor belangrijke partners en voormalige PLANmakers.”

Uitgestroomde PLANmakers zoals het Bredase dansgezelschap The100Hands, choreograaf Katja Heitmann en jeugdtheater House of Nouws zijn buiten de boot gevallen in de subsidieronde van de Provincie Noord-Brabant.

PLANpartners DansBrabant en Theaterfestival Boulevard hebben door de veranderende subsidiestructuur minder budget kunnen aanvragen bij de provincie en moeten zo een financieel gat in de komende jaren vullen.

En vier van de elf PLANpartners zijn positief beoordeeld door de adviescommissie van de Provincie Noord-Brabant, maar zij zijn alle vier onder de zaaglijn beland. Dit betreft de hubpartners Verkadefabriek, Festival Cement, Theater De Nieuwe Vorst en Podium Bloos.

 

TalentHub PLAN

Brief aan de Gedeputeerde voor Cultuur

In een brief aan Bas Maes, de gedeputeerde voor Cultuur, zette Sander Jongen namens de PLANpartners zijn zorgen over continuering van de talentontwikkeling onder elkaar en benadrukte daarin extra de zorgen over Festival Cement. 

“Met name voor Festival Cement heeft dit grote consequenties, omdat zij vanuit het Fonds Podiumkunsten een ondersteuning toegezegd hebben gekregen onder voorwaarde dat dit gematcht wordt door andere subsidiënten. Festival Cement is al 25 jaar een onmisbare pijler in talentontwikkeling en vernieuwing van de podiumkunsten. Het festival speelt een cruciale rol in het bieden van een platform aan jonge makers. Het draagt wezenlijk bij aan het bredere culturele ecosysteem. Het verlies van een dergelijke ontwikkelplek als partner van PLAN zou een onmiskenbare aderlating zijn voor de sector en een ernstige belemmering vormen voor de artistieke vernieuwing in Noord-Brabant en daarbuiten.”

 

Cement in actie

Meer nieuws over PLAN