Dat autonome werk maakt hij speciaal voor de Dutch Design Week (DDW), vertelt Ralf. “Ik ben bezig met een kast, Evolve, heet het project. Ik ontwerp in een 3D-omgeving, met mijn virtual reality-bril op. Ik ben ook meubelmaker en wil dat vak graag combineren met de digitale wereld waarin ik veel werk. Ik maak de kast volledig zelf, daarbij print ik de fineerlaag en breng die aan op het houten skelet van de kast. Doordat ik veel andere projecten doe (en daar inkomsten van binnenkrijg), heb ik de ruimte om ook echt bezig te zijn met mijn eigen werk.” Het werk van Ralf is tijdens de DDW te zien in het Klokgebouw.
 
MOYA expositie
Ook staat er een expositie van Ralfs werk op de planning. In september presenteert hij met een bevriend kunstenaar zijn werk bij MOYA in Oosterhout, in de expositie Pass that Dutch. “We hebben een nieuwe serie gemaakt, waarbij ik de basisvorm van de vaas heb ontworpen en hij met onder glazuur potloodtekeningen heeft aangebracht die vervolgens onder het transparante glazuur ingebakken worden. Samen met een aantal andere ontwerpers presenteren we ons werk bij MOYA”, zegt hij.
 
Leiderschapstraining
Bij Design to Market heeft Ralf zich de afgelopen tijd vooral beziggehouden met de leiderschapstraining. “Ik vond het heel waardevol en het voelde vooral als een persoonlijk ontwikkelingstraject voor mij. Ik neem het overal in mee nu. Door de gesprekstechnieken die we leerden, let ik nu meer op mijn houding in gesprekken”, vertelt Ralf. “Juist doordat het een langer traject was, werd het echt onderdeel van mijn dagelijkse praktijk. Ik kon er telkens weer even mee aan de slag in mijn eigen werk en dan was er weer een nieuwe bijeenkomst. De groep was ook heel waardevol, ik vond het heel fijn om met de andere deelnemers samen het traject te doorlopen.”
 
Coaching bij Design to Market
Ook heeft hij regelmatig contact met zijn coach Meike Veldhuijsen begeleiding voor de DDW van Kiki van Eijk en ondersteuning vanuit Jeffrey Heiligers. “Beide contacten zijn heel zinvol. Jeffrey kijkt met me mee hoe ik me voor de Dutch Design Week goed kan voorbereiden en wat mijn doelen zijn voor die week. Ook juist meer praktisch, hoe je je aanmeldt en waar je op let, daar kijkt hij met me naar”, vertelt Ralf. “Kiki is heel waardevol om mee te sparren. Zij kijkt meer naar de ontwikkeling van mijn projecten en producten en daar heb ik al heel veel aan gehad.” 
 
De expositie van Pass That Dutch is te zien tot 14 november.

 

Meer over Design to Market