Iris van der Meule
“Dit traject heeft me een boost gegeven. Ik kreeg de kans een netwerk op te bouwen, te werken aan een omvangrijk project én te leren hoe ik mijn werk naar buiten breng. Van een zwart gat na mijn opleiding heb ik daardoor niets gemerkt.” ”

Toen je begon aan Next, was je net afgestudeerd van de kunstacademie. Waar hielp dit talentontwikkelingsprogramma jou bij?

Iris: “Ik had net vijf jaar studie achter de rug. Vier jaar bachelor en daarna nog een master animatiefilm. De focus tijdens de opleiding lag vooral op het ontwikkelen van je stijl, van je artistieke stempel. Ik wist op dat moment dus heel goed dat ik digitale autonome kunst wilde maken. En ook met wat voor projecten ik aan de slag wilde. Uiteindelijk blijft je stijl als maker continue een journey. Maar het leren hoe je met je werk naar buiten treedt, en bijvoorbeeld hoe het subsidiesysteem in Nederland werkt, dat waren voor mij op dat moment punten van aandacht.”

Corine was vanuit Submarine Channel bij Next betrokken. Drie jaar geleden startte ze haar eigen bedrijf, Studio Biarritz, dat ook Gay Simulator produceert. Je werkt nu dus nog steeds met haar samen. Wat levert dat op voor jou?

Iris: “Corine heeft haar sporen in de wereld van digitale kunst verdiend. Ze heeft een enorm netwerk en veel ervaring die ze met mij deelt. Ze neemt mij onder haar vleugels. Dat is superfijn. Bovendien: ik had nog geen ervaring met het werken met een producent. Ook wat dat betreft, is de match met Corine perfect. Door haar leer ik samenwerken op een professioneler niveau. Met een team mensen dat mijn project samen met mij naar een hoger plan trekt. Enorm leerzaam, dus.”

Corine: “Gay Simulator is voor Iris een heel persoonlijk project. Het is nu te groot geworden om alles zelf te doen, dus ze moet als een regisseur het team aan kunnen sturen. Dat is best spannend, zeker als je dat voor het eerst doet. Ik probeer haar te helpen het op zo’n manier te doen dat ze er energie van krijgt, er blij van wordt. Fijne mensen om je heen en wat zakelijke knowhow zijn daarbij onmisbaar.”

7543
Iris van der Meule - Boudewijn Bollman

Wat was voor jou een belangrijk moment tijdens Next?

Iris: “Het werkt voor mij fijn als ik de ruimte krijg om te maken wat ik wil. Dat zit bij Corine goed. De feedback die ze me geeft, gaat vooral over distributie, het publiek dat ik voor ogen heb, welke artistieke keuzes daarbij horen en wat eventuele partners, netwerken en platformen zijn voor dit werk. Dat is superfijn: ze vertrouwt me 100% en doet er alles aan om deze productie te laten slagen. Inhoudelijk gaat ze heel respectvol met mijn verhaal om. Voor mij is het waardevol om te merken dat dit dus mogelijk is: ik kan autonoom aan de slag, en mijn team en producent steunen en helpen me daarbij.”

Corine: “Je zit als producent en maker vaak voor een langere tijd aan elkaar vast. Het is dus belangrijk dat je elkaar goed aanvoelt. Voor ik een samenwerking start, toets ik een project op drie punten. Heeft het maatschappelijke relevantie, inspireert of raakt het me en hebben beide partijen zin en vertrouwen om met elkaar samen te werken? Als dat drie keer ja is, zoals bij Iris, krijgt het een ‘go’.”

7542
Corine Meijers - Studio FFF Amsterdam

Welke les is je bijgebleven?

Iris: “Door Next kreeg ik de kans mijn professionele netwerk verder op te bouwen. Investeren in een netwerk is ontzettend belangrijk. Het levert niet altijd meteen iets op, maar misschien wel op de langere termijn. Zo werk ik nu ook voor STRP Spacemakers met jongeren aan een VR-project over klimaatverandering. Dat is voor mij compleet nieuw, en juist dat maakt het leuk. Die aanvraag kwam uit mijn netwerk bij mij terecht, en wie weet waar het weer toe leidt.”

Stel: we spreken elkaar over vijf jaar weer. Wat heb je dan bereikt?

Iris: “Mijn main goal is om een positieve impact te maken op de samenleving. Mensen bewust te laten worden van zaken als discriminatie of klimaatverandering. Zonder met het vingertje te wijzen, maar op een zachte, poëtische manier. Als het één iemand aan het denken zet, is het al mooi. Dat doe ik over vijf jaar nog steeds. Mijn naam als digitaal kunstenaar heb ik dan neergezet in Nederland en misschien wel Europa, en mijn werk is toegankelijk voor een breed publiek, liefst internationaal. En ja, ik heb altijd al iets met ruimtevaart willen doen. Wat weet ik nog niet precies. Als je me volgt, kom je er vanzelf achter.”

Tekst: Iris van den Boezem

Gay Simulator - Holland Film Meeting

Nieuws over NEXT