Iduna van de Ven
“In Brabant is een stevig, toekomstbestendig ecosysteem gebouwd om talenten uit verschillende disciplines te laten groeien. Ontzettend gaaf dat we dit met z’n allen de afgelopen jaren al hebben bereikt.” ”

Succesvolle krachtenbundeling

De conclusies in het onlangs verschenen evaluatierapport over TalentHub Brabant onderstrepen nog maar eens hoe uniek en succesvol dit talentontwikkelingsprogramma is. 
TalentHub Brabant is een krachtenbundeling van de Brabantse professionele kunst- en cultuursector, Provincie Noord-Brabant en Kunstloc Brabant
Sinds de start van de talenthubs zijn in totaal al bijna 250 talenten ondersteund, onder wie Flemming, Eva Line de Boer, Sanne Rambags, Onias Landveld, Fang Mij, Jana Flohr, Hemaseh Manawi Rad en Dwight Fagbamila. Alle deelnemende talenten hebben dankzij hun deelname aan TalentHub Brabant een goede basis om verder te timmeren aan een (inter)nationale carrière.

Lees het evaluatierapport

Kun je toelichten waar dat succes uit blijkt, Iduna?

“Er zijn genoeg individuele voorbeelden te noemen. Zoals een talent uit de hub Inversie, die recent is aangenomen bij de Rijksacademie. Of een filmtalent van Next - een autodidact - die funding vanuit het Filmfonds heeft gekregen. Of ook gezelschappen voor podiumkunsten - opgericht door talenten uit PLAN - die nu in aanmerking komen voor rijksmiddelen. En Music Hub Brabant deelnemer Remme ter Haar, die eind vorig jaar door tientallen experts werd gekozen tot runner up in de jaarlijkse Volkskrant Popbelofte voor 2022. Zo zijn er nog véél meer voorbeelden te noemen. Kijk maar eens in het nieuwsoverzicht van het online platform talenthubbrabant.nl.”

Iduna van de Ven
Deze aanpak helpt omdat het structuur, kennis, individuele begeleiding en een groot netwerk bij elkaar brengt. ”

Dat zijn inderdaad mooie verdiensten. Waarom helpt een talentontwikkelingsprogramma hierbij?

“Kijk, jonge makers staan onder druk. Het is niet zo makkelijk om voet aan de grond te krijgen als zelfstandig kunstenaar of als creatief ondernemer. Hoe bouw je je beroepspraktijk op en hoe maak je je artistieke toon nog scherper? TalentHub Brabant biedt een gestructureerde aanpak, op maat gemaakt voor iedere individuele leervraag. De hubs werken daarbij intensief samen met een groot netwerk uit het veld om talenten daarbij te helpen. Deze aanpak helpt omdat het structuur, kennis, individuele begeleiding en een groot netwerk bij elkaar brengt. Zonder talentontwikkelingsprogramma kun je natuurlijk ook succes hebben, maar met deze aanpak versterken we dat. Meer talenten hebben meer kans op succes. Bovendien wordt Brabant hiermee ineens een nog prettigere plek om te wonen en werken. Op dit soort successen zijn we dan ook super trots. Het laat zien dat de aanpak werkt.”

Iduna van de Ven
Talenten die door de verschillende hubs zijn begeleid, blijven betrokken bij het programma. Bijvoorbeeld om nieuwe talenten te begeleiden. ”

Waar ben je het meest trots op?

“Wat we zien, is dat TalentHub Brabant een groeiend netwerk is. Talenten die door de verschillende hubs zijn begeleid, blijven betrokken bij het programma. Bijvoorbeeld om nieuwe talenten te begeleiden. Of ze zijn aanwezig bij bijeenkomsten. Op die manier wordt de impact van TalentHub Brabant steeds groter. Doordat alumni hun kennis delen, en doordat zij ook hun netwerk weer verbinden aan TalentHub Brabant.”

Waar ben je het meest trots op?

Wat is de meerwaarde van zo’n multidisciplinair, overkoepelend talentonwikkelingsprogramma als TalentHub Brabant?

“Samenwerking! Dat is waar alles om draait. Samenwerking tussen de hubs onderling hebben we van het begin af aan gestimuleerd. Vanuit het idee dat de hubs, partners en talenten ook van elkaar kunnen leren. Dat is nu juist de kracht van zo’n unieke, discipline overstijgende aanpak zoals we die hier in Brabant hebben. Die samenwerking is er op allerlei vlakken. We organiseren huboverstijgende bijeenkomsten waarin kennis met elkaar wordt gedeeld. Als coördinatoren tegen zaken aanlopen, weten ze elkaar ook steeds vaker te vinden. Talenten werken steeds vaker met elkaar samen. Dat zorgt niet alleen voor nieuwe inspiratie en inzichten, maar ook voor een verbreding van hun netwerk. Mooie voorbeelden daarvan zijn de gezamenlijke productie van Remy Neumann (alumnus van Jump!) en Jornt Duyx (alumnus MusicHub Brabant) en de samenwerking tussen talenthub Inversie en MusicHub Brabant. Wat ik ook een mooie ontwikkeling vind, is de versterking van de sector an sich. Neem als voorbeeld de samenwerking tussen festivals en poppodia in Music Hub Brabant. Poppodia zijn commerciële organisaties. Die waren nog niet gewend om op deze manier samen te werken. Nu ze verenigd zijn in een TalentHub, overleggen ze ook over andere zaken zoals ticketing, programmering of marketing. Dat zie ik als een mooie spin-off van het programma.”

Waar liggen ambities voor de toekomst?

“Wat we de afgelopen jaren zijn gestart, kunnen we nog verder versterken. Bijvoorbeeld door hubs zich nog verder te laten ontwikkelen. En wat dat betekent, verschilt per hub. Ieder heeft - binnen de werkwijze van TalentHub Brabant - zijn eigen aanpak.  En verder hoop ik dat we de kracht van Brabant als provincie met een aantrekkelijk ecosysteem voor talenten op het vlak van kunst en cultuur nog duidelijker kunnen neerzetten. Nationaal en internationaal. We zien nu al dat er vanuit andere delen in het land, ook vanuit de Randstad, met interesse naar onze provincie wordt gekeken. Talenten komen nu al vanuit verschillende delen van het land naar het Zuiden. Als iedereen - zowel opdrachtgevers als makers als potentiële partners - straks weet: in Brabant moet je zijn, dan hebben we wat mij betreft een heel mooie stap gemaakt.”

Tekst: Iris van den Boezem

Meer over TalentHub Brabant