Haar betoverende podium presence maakt haar een veelgevraagde artieste, nationaal en internationaal, met optredens op gerenommeerde festivals zoals het North Sea Jazz Festival en in vooraanstaande zalen als het Bimhuis en De Doelen. Een bekroning op haar werk was het winnen van 2 Edisons (2019 en 2021), de Conservatorium Talent Award in 2017, gevolgd door haar selectie voor Music Hub Brabant twee jaar later.

Sanne's verhaal nam een internationale wending toen ze naar Noorwegen verhuisde. "Ik ben afgelopen zomer naar Oslo verhuisd, wat altijd een droom van mij is geweest", onthult ze. "De Noorse cultuur en muziek zijn mij met de paplepel ingegoten." Dit leidde tot introspectieve vragen over haar muzikale en persoonlijke identiteit. “Ik begon te reflecteren op mijn eigen tradities in de muziek.” De reden voor Sanne om deze droom te volgen was de vraag ‘Waar hoor ik eigenlijk thuis.’ Rambags: “Die vraag ging over mijn muziek, maar ook over mij als persoon. Ik ben erg geïnteresseerd in traditionele muziek uit andere landen en dat gebruik ik ook in mijn repertoire, maar plots kwam de vraag ‘Mag dat eigenlijk wel’ en ‘Wat is mijn traditie in de muziek eigenlijk?”

8172

Door afstand te nemen van Nederland door naar Noorwegen te verhuizen is er een soort van ontwaking van de Nederlandse muziek traditie ontstaan bij Sanne. “Ik ben er hier eigenlijk pas achter gekomen dat we in Nederland ook een hele mooie traditie in de muziek hebben, met liedjes, maar ook met specifieke instrumenten. Ik leg nu ook bepaalde verbanden. Zo is de traditionele Noorse muziek geïnspireerd door traditionele Franse muziek, net als de Nederlandse. Hierdoor komt er steeds meer een gevoel van ‘Ah, hier hoor ik thuis en voel ik me op mijn gemak.” Haar studie in Oslo is uitgegroeid tot een zelfonderzoek, waarbij ze oude Nederlandse volksmuziek en verhalen onder de loep neemt en parallellen trekt met Noorse muzikale invloeden.

In 2020 bracht Rambags haar debuutalbum "Sister" uit op haar eigen label Sonna. Dit album kenmerkt zich door composities die verhalen vertellen over de kracht van de natuur, verbinding en innerlijke reflectie. Voor dit album werkte ze samen met bekende musici zoals gitariste Oddrun Lilja Jonsdottir.. Haar label bestaat nu al weer 4 jaar en werd opgericht tijdens haar Music Hub Brabant traject. “Mijn label kwam tot stand vanuit de gedachte om zelfstandig te zijn, ook wat betreft het uitbrengen van mijn muziek en de niche waar deze zich in bevindt. Daarnaast was het een goede manier om me te verbinden aan like-minded artiesten en Music Hub Brabant gaf me de kans om deze stap te zetten.”

Het Music Hub Brabant traject voelde voor Sanne bijna ook als een master studie aan: “Het is zo’n mooi, groot project, waar je zoveel uit kunt halen, dat ik erg dankbaar ben dat ik er onderdeel van was. Samen met mijn mentor Bartho ben ik gaan kijken wat ik wilde doen, omdat er zoveel wegen waren die ik eigenlijk wilde bewandelen tijdens MHB. Ik ben dan ook erg dankbaar voor de gesprekken die ik had met Bartho, maar ook met bijvoorbeeld Bert Palinckx (November Music) en Frank Kimenai die in die tijd de coordinator was van MHB. Door die gesprekken kwam ik erachter wat ik wilde. Daar is toen Sonna uit voortgekomen, maar ook mijn solo album, en hierdoor is eigenlijk een bepaalde richting ingezet waar ik heel blij mee ben.”

8173

Ondertussen werkt ze via Sonna met 11 artiesten en heeft ze ook een album uitgebracht van de Spaanse zangeres Paloma Lazaro Arteaga, die nu onderdeel is van Music Hub Brabant . “Paloma heb ik al vrij snel leren kennen nadat ze in Nederland was komen wonen. We kwamen er al heel snel achter dat we over veel zaken hetzelfde denken, maar dat ook de manier waarop we bijvoorbeeld muziek maken, veel overeenkomsten hebben. Het voelde dan ook heel vanzelfsprekend om samen te werken en daarnaast sprak het multi disciplinaire van haar werk me heel erg aan. Wij zijn erg gelijkgestemd, eigenlijk zoals met alle artiesten op mijn platenlabel.”

Doordat Sanne vanuit MHB kon onderzoeken welke richting ze op wilde en er daarna een budget aan werd gekoppeld was het talentontwikkeling programma precies het duwtje in de rug dat ze nodig had. Vanuit Music Hub Brabant is Sanne ook verschillende lessen gaan volgen, zoals stemlessen, die haar ook weer verder hebben gebracht en betere inzichten in zichzelf hebben gegeven. “Terugkijkend op Music Hub, heb ik echt het gevoel dat ik daar mezelf heb kunnen ontdekken en een veel beter beeld heb gekregen over wat ik wil. Af en toe dwaal ik nog weleens af, maar ik weet dan weer wel waar ik naar terug moet, dankzij Music Hub Brabant.”

Haar tijd bij Music Hub Brabant beschrijft Rambags als een intensieve leerschool. "Het was een breed en rijk project dat me veel heeft gebracht. Mijn gesprekken met mentors zoals Bartho, Bert Palinckx en coördinator Frank Kimenai waren cruciaal in het uitkristalliseren van mijn doelen", herinnert ze zich.

Rambags staat symbool voor de veelbelovende toekomst van de muziekwereld. Haar samenwerkingen en experimenten getuigen van een artieste die constant haar hart volgt. “Er zijn zoveel paden die je kunt bewandelen, zoveel kanten die je op kunt en soms is het als artiest niet altijd even makkelijk om het juiste pad te kiezen. Als ik iets heb geleerd, en wat ik graag aan anderen mee geef, is om in dat soort situaties naar je eigen intuïtie, je hart, te luisteren. Eigenlijk moet je geen concessies doen, maar naar die stem luisteren!”

Meer Music Hub Brabant nieuws: