Een netwerk om op te bouwen

Muisstil was het er, in de zaal waar Provinciale Staten van de provincie Noord-Brabant vergadert. WOLK-talent Elianne van Elderen droeg er begin november vorig jaar haar indrukwekkende gedicht ‘er zijn nog steeds mensen die je naam fluisteren’ voor. Een gedicht dat ze in opdracht van de provincie maakte, ter nagedachtenis aan de Brabantse corona slachtoffers. Dat ze deze opdracht kreeg, kwam door het netwerk dat ze via TalentHub Brabant opbouwde. “Ook nu het traject is afgelopen, heb ik nog regelmatig contact met Watershed - één van de partners van talentontwikkelingstraject WOLK. Via hen kwam ik ook in contact met de provincie voor deze bijzondere klus.”

WOLK is het talentontwikkelingstraject voor schrijvers, performers en makers bij wie het woord centraal staat. Talentvolle schrijvers worden hier langdurig intensief begeleid. Het biedt hen een plek om zich te ontwikkelen en te verdiepen. Zo krijgen de WOLK-talenten een vaste mentor, en feedback op nieuwe teksten. Daarnaast zijn er de regelmatig terugkerende ateliers - bijeenkomsten met de andere deelnemers aan het talentontwikkelingstraject. Hier presenteren ze nieuw werk, geven ze elkaar feedback en helpen ze elkaar verder in het creatieve schrijfproces.

Carrièreboost

Elianne volgde het talentontwikkelingstraject tijdens haar studie Creative Writing aan hogeschool Artez. Wat moest WOLK haar brengen? “Aan de ene kant wilde ik zekerder worden op het podium. Daar werkte ik met mijn mentor Jonathan Griffioen aan”, vertelt ze. “En aan de andere kant wilde ik mijn netwerk in Brabant opbouwen. In de literaire wereld draait het vaak om wie je kent. Als je bijvoorbeeld contacten bij een uitgeverij hebt, is de kans groter dat ze je manuscript in behandeling nemen. Op de opleiding bleef ik toch een beetje in mijn eigen bubbel, merkte ik. WOLK bood me de perfecte kans om nieuwe mensen in het veld te leren kennen.” Na haar afstuderen in 2021 was Elianne best even bang dat ze in het spreekwoordelijke zwarte gat zou vallen. In werkelijkheid heeft ze sinds die tijd nog geen moment stil gezeten. “Ik merk dat ik nu duidelijker weet wat ik wil, en wat ik kan bieden. Ik heb geleerd wat mijn eigen stijl is, en dat het oké is om daaraan vast te houden”, blikt ze terug. “En wat ook helpt: via het netwerk dat ik tijdens WOLK opbouwde, kwamen er verschillende mooie klussen mijn kant op. Zo was het traject voor mij een fijne en veilige manier om mijn schrijfcarrière een flinke boost te geven.”

6081
Abee (artiestennaam van Alyssa Bottse)

Ruimte om te experimenteren

Voor muzikaal talent Alyssa Bottse (artiestennaam Abee) ligt dat net anders. Zij had al een groot netwerk, in de muziekscene, maar zij wilde haar positionering verder versterken. “Het ontdekken wat bij je past en wat niet is een kostbaar proces. Je probeert dingen uit: soms lukt het, maar soms ook niet. Door mijn deelname aan Music Hub Brabant had ik de mogelijkheid om te experimenteren. Het traject heeft me duidelijker gemaakt wie ik ben als artiest, en hoe ik dat kan uitdragen.” Het doel van Music Hub Brabant is om talentontwikkeling in de muziek structureel op te nemen in de Brabantse cultuursector. Op die manier ontstaat er een duurzaam systeem waarbinnen talenten zich kunnen ontwikkelen en doorstromen. Door te investeren in talent in een vroege fase in de ontwikkeling, wortelt het goed in Brabant. Zodra talenten doorgroeien en buiten de regio of zelfs landsgrenzen zichtbaar worden, zullen zij hun Brabantse roots uitdragen. Op deze manier zetten ze Brabant op de kaart als vruchtbare regio voor talentontwikkeling.

Alyssa had veel steun aan Steffi Blonk - programmeur bij poppodium Effenaar en één van de mentoren van Music Hub Brabant. “Ik kon altijd bij haar terecht met vragen of voor advies. En andersom hield zij ook bij mij vinger aan de pols. Dat zorgde bij mij voor een mooie stok achter de deur om stappen te nemen, óók als het spannend was.” In haar tijd bij het talentontwikkelingstraject maakte Alyssa twee videoclips. Ook trad ze met band op in een online streaming van de Effenaar. “Het spelen met band had ik nog nooit gedaan. Dat is ook niet iets dat je ‘even’ uitprobeert: je moet al die muzikanten betalen. Door Music Hub kon ik dit wel uitproberen. Ik kwam erachter dat minimale muzikale begeleiding op dit moment beter bij mijn songs past: een backing track en dan live alleen gitaar en keys. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat ik zo goed mogelijk overkom op het publiek, en dat ze terug blijven komen en mijn platen kopen.”

 

Goede positionering

Met het oog op haar bijna afgeronde EP bracht dit ook een belangrijke les met zich mee. Door het talentontwikkelingstraject kwam ze in contact met haar huidige manager, die haar goed kan begeleiden bij de weg die ze is ingeslagen. Maar dat is nog niet alles. Glimlachend: “Als de EP muzikaal gezien af is, begint het werken aan de visuals en uitstraling. Ik maak nu een maand of twee vrij om ervoor te zorgen dat visueel gezien alles aan de EP klopt. Een goede positionering en een herkenbaar beeldmerk als artiest zijn super belangrijk: dit versterkt mijn muziek en mijn positie als ondernemer. Het maakt het plaatje compleet. En ik heb nu dus ook geleerd dat het neerzetten daarvan de investering meer dan waard is.”

Nieuwsgierig naar het verhaal van de andere twee talenten? Houd deze website en socials in de gaten voor het vervolg.

Meer weten over hoe het netwerk van TalentHub Brabant de afgelopen jaren is opgebouwd? Klik dan hier.